Renovera badrum

Renovera badrum Att tänka på Kostnad Material Inreda badrum ROT-avdrag Pool-hygien

Material vid badrumsrenovering

Att renovera badrum handlar mycket om vilka material som skall användas. Det är noga att uppfylla branschorganisationernas krav vad gäller de fukthalter och spänningar badrummet ska klara. Vilket kakel som ska användas, vilken färg lamporna ska ha, eller om handfatet ska vara i metall eller porslin är inte det viktigaste eftersom det bara är kosmetiska sakter.

Antagligen har du valt att lägga ut arbetet på en kunnig yrkesman, men å andra sidan vill köpa delar av materialet själv. Då lönar det sig att läsa på om vad som gäller för de olika material som används vid en badrumsrenovering. Om olyckan skulle vara framme är nämligen försäkringsbolagen stenhårda på att allt från material till installation är fackmannamässigt gjort.

Badrumsgolv

När det kommer till badrumsgolv är det främsta kravet böjstyvhet eftersom golvet är bärande. Det är extra viktigt att tätskiktet håller eftersom det är golvet som utsätts för mest väta. Läckor i tätskiktet leder så gott som alltid till dyra fuktskador. Det är mer andra ord inte rätt områda att spara in på vid en badrumsrenovering.

Enligt norm är alla golvbrunnar byggda efter 1990 godkända att ha kvar vid en renovering. Är brunnen däremot gjord innan 1990 måste den göras om. Golvbrunnen ska alltid vara ingjuten i bjälklaget och får därför inte hänga i golvskivan.

Lutningen på golvet ska vara minst 5 millimeter per meter i hela badrummet, och 1 centimeter per 0,5 meter i duschutrymmet. Ett armeringsnät läggas på golvspånskivan och minst 12 millimeter flytspackel. Om du ska ha golvvärme krävs minst 15 millimeter flytspackel. Hur mycket som är tilräckligt för att undvika sprickbildning kan leverantören svara på.

Badrumsväggar

Viktigast för väggen är att den uppfyller kraven på böjstyvhet, att skivmaterialet måste vara fuktresistent när det sitter mellan diffusionsspärren och tätskiktet, och att tätskiktet verkligen är tätt.

Det ställs höga krav på underlaget för plattsättning, så se till att du inte råkar använda vanligt sandspackel. Gips- eller cementspackel är det som gäller om väggen ska klara av 0,5 MPa.

Sedan 2008 är det enligt branschorganisationen BKR förbjudet att använda kartonggips som underlag utom i taket. Kartongfritt gips är dock tillåtet att använda, och det finns även cellplastskivor och skivor av fibercement.

När det gäller tätskiktet är det smidigast att välja tätskikt, primer och massa från samma leverantör eftersom de är testade tillsammans. Om du väljer produkter från olika tillverkare upphör vanligtvis garantin.